Zoeken
  • Youri Vandenberghe

Ontdek de nieuwe hippe wijk aan zee

Timmy Van Assche, HLN, 23 november 2019

Tien tips voor uw bezoek aan Oosteroever

Wat is dat toch met die Oostendse wijk Oosteroever? Hip en trendy, wordt de maritieme site genoemd. Terwijl de appartementstorens van bouwgroep Versluys er verrijzen, beginnen Oostendenaars er steeds beter hun weg te vinden. Voor buitenstaanders is de wijk vaak nog te weinig bekend. Tijd om dat recht te zetten met onderstaande spoedcursus. Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter valt er in Oosteroever veel te beleven.

1. Fort Napoleon: stevige scheut geschiedenis en Spiekpietjes

Aan de voet van de duinen (Vuurtorenweg 13) ligt dit imposante fort, gebouwd in 1811 als verdediging tegen de Engelsen. En ja, de Franse generaal Napoleon himself kwam hier zelfs vijf keer op bezoek. Recent nog werd het vijfhoekige bolwerk helemaal gerestaureerd. Je kan er terecht voor een hapje en drankje, maar ook voor tentoonstellingen en events. Zo loopt er nog tot en met 8 december de familie-expo De Spiekpietjes.

2. Hangtime: geweldig veel speelplezier

Aan de kust is een ‘all weather’-attractie vooral ’s winters een absolute must. Daar spelen ze met Hangtime (Fortstraat 128) handig op in. 1.000 vierkante meter trampolines, een enorm ballenbad en een uitdagende playzone voor de allerkleinsten, gekoppeld aan een koffiebar. Voeg daar nog eens ‘bungeedance’, ‘fly yoga’, basketkorven, dodgeball en ‘foampits’ aan toe, en je bent hier een hele middag zoet.

3. The Sailor en Jolly Sailor: horeca met knipoog naar visserij

Twee authentieke horecazaken (Hendrik Baelskaai 33 en 48) op een steenworp van elkaar en met een overduidelijke link naar de plaatselijke visserij. The Sailor kan je misschien het best vergelijken als een bruine kroeg waar je kan nippen van een goeie pint tussen de vissers. Jolly Sailor is dan weer een leuke brasserie waar je terecht kan voor een goeie lunch en dagschotels. Beide zijn een bezoek waard om het échte Oostende te leren kennen.


4. O.666: creatieve vrijhaven

Dit opmerkelijke adresje (Hendrik Baelskaai 27) is een creatieve vrijhaven en een broedplaats voor ondernemers, makers, sociale betrokkenen, kunstorganisaties en burgerinitiatieven. Op dit moment telt O.666 acht ‘stakeholders’, waaronder kleinVerhaal, Proper Strand Lopers en ZANDZAND. Het hele jaar door staan er tal van optredens en workshops gepland voor jong en ouder. Check zeker hun Facebookpagina voor alle praktische info.


5. Marina en Storm: culinair genieten

Op zoek naar een absoluut culinair hoogtepunt? Ook dan bij je bij Oosteroever aan het juiste adres. Eerst is er restaurant Marina (Hendrik Baelskaai 7), dat al ruim 45 jaar met het hoogste respect de Italiaanse keuken serveert. En dan heb je restaurant Storm (Hendrik Baelskaai 21), dat werkt met pure Noordzee-ingrediënten en vergeten vissoorten in ere herstelt, zoals steenbolk, zeekat, rode poon of horsmakreel. Twee absolute toppers in Vlaanderen.

6. Kabine en C-Brunch: hebbedingen en lekkernijen

In de Fortstraat 16 vind je een interessant adresje. Kabine is een ‘family conceptstore’ voor – zoals ze zelf formuleren – ‘grote matrozen’ en ‘kleine kapiteins’. Denk aan interieurspullen, decoratie, cadeautips en meubels, maar ook aan kledij en badtextiel. In Kabine is ook C-Brunch gevestigd. Daar kan je even uitblazen met een koffie en hartige of zoete lekkernij. En, zoals de naam al zegt, is dit dé stek voor een brunch.


7. Streekproducten Deschildre: delicatessenwinkel

Aan de andere kant van het Visserijdok (Maritiem Plein 2), dicht bij de vismijn, ligt nog een culinaire aanrader. In deze delicatessenwinkel komen tradities en de lekkerste regionale producten samen. Je kan er erkende Vlaamse streekproducten kopen én proeven – gaande van bieren en wijnen tot ‘bloeling’, hoofdvlees en boerenhesp. De ambachtelijke werkwijze vormt een knappe tegenpool van de industriële massaproductie.

8. Phare East: met warme chocomelk aan het haardvuur

Vlak naast het nieuwe oosterstaketsel (Halvemaandijk 4), pal op het strand, ligt deze bar en bistro. ’s Zomers worden hier strandbarbecues gehouden, maar dit adresje is het hele jaar door open. Kom na een stevige winterwandeling op het strand of de duinen hier opwarmen bij het haardvuur met een lekkere warme chocomelk.

9. Overzetboot tussen wijk en centrum

Ja, je kan gewoon met de auto naar Oosteroever rijden – er is parking zat. Maar als je het echte maritieme karakter van Oostende wil voelen, moét je gewoon het overzetbootje tussen Oosteroever en het stadscentrum nemen. Bovendien is deze pendeldienst gratis en kan je je fiets mee aan boord nemen. Van aan het pont kan je makkelijk de hele wijk verkennen en heb je zonder twijfel het mooiste zicht op de stad Oostende.


10. Verborgen stukje strand en natuur

Tegenover het toeristische Oostende ligt een verborgen natuurschat. Met nochtans opvallende bouwwerken als vuurtoren Lange Nelle zijn de duinen grotendeels ongekend. De vrij smalle duinenstrook is onweerstaanbaar voor trekvogels in voor- en najaar. Enkele minder evidente planten – ken jij de kuifhyacint, blauwe bremraap of blauwe zeedistel? – overleven nog tussen de bunkers. En langs de waterlijn is het altijd leuk om schelpen te rapen. Geen wonder dat Natuurpunt hier regelmatig thematische wandelingen organiseert.


Tekst: Timmy Van Assche - 23 november 2019 - Het Laatste Nieuws

Foto's: Benny Proot

0 keer bekeken

VILLA PLAGE ****

BRAAMSTRAAT 14
OOSTENDE (BELGIË)
 +32 59 426 430
INFO@LESVILLASDOSTENDE.BE

   

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • White TripAdvisor Icon
  • White Facebook Icon